JapońskiChoroba z Minamaty

9 września 2022

Rozwój cywilizacji niesie ze sobą wzrost zanieczyszczenia środowiska, co skutkuje zwiększoną podatnością człowieka na wiele substancji toksycznych. Wśród nich szczególnie niebezpieczne dla zdrowia są metale ciężkie np. rtęć. Wywołuje ona chorobę z Minamaty dostarczając do organizmu człowieka jon metylortęciowy, który obecny jest w rybach i innej żywności pochodzenia morskiego. Wiadomym jest, że zanieczyszczanie otaczającego nas...

Rozwój cywilizacji niesie ze sobą wzrost zanieczyszczenia środowiska, co skutkuje zwiększoną podatnością człowieka na wiele substancji toksycznych. Wśród nich szczególnie niebezpieczne dla zdrowia są metale ciężkie np. rtęć. Wywołuje ona chorobę z Minamaty dostarczając do organizmu człowieka jon metylortęciowy, który obecny jest w rybach i innej żywności pochodzenia morskiego. Wiadomym jest, że zanieczyszczanie otaczającego nas świata nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie, a także zagraża życiu. Mimo, że ludzie zdają sobie z tego sprawę, doszło niegdyś do skażenia wód wskutek zanieczyszczenia zbiorników ściekami przemysłowymi, które zawierały związki rtęci. Obraz kliniczny po raz pierwszy powstał po masowych zatruciach rybami z zatoki Minamata w Japonii w latach 50. XX wieku. Mówiąc ogólnie, choroba ta jest zespołem objawów neurologicznych wywołanych nadmiarem rtęci w ośrodkowym układzie nerwowym. Co za tym idzie, niszczy ona układ nerwowy, zwłaszcza mózg, powoduje upośledzenie umysłowe, a nawet śmierć. Objawy kliniczne zależą od ilości zgromadzonej w organizmie substancji. Drętwienie warg i języka czy mrowienie kończyn powstają przy zawartości około 25mg metylortęci. Innymi objawami są ataksja, czyli zaburzenia równowagi (55mg), zaburzenia mowy (90mg), zaburzenia słuchu z głuchotą włącznie (170mg), powyżej 170mg substancji może dojść do śmierci. Cała ta katastrofa ekologiczna nie miałaby miejsca gdyby nie koncern produkujący tworzywa sztuczne Chisso Corporation, który zatruwał zbiorniki wodne wylewając do nich swoje ścieki o dużej zawartości związków rtęci. W mięsie dużych drapieżnych ryb i owocach morza stężenie rtęci było kilka tysięcy razy wyższe niż w wodzie, a ponieważ ryby stanowiły główny składnik diety mieszkańców okolicznych wiosek, doszło u nich do objawów zatrucia. Pierwsze przypadki choroby pojawiły się w 1956 roku. W sumie do 2001 roku oficjalnie rozpoznano 2 265 przypadków, z czego 1784 chorych zmarło. Około 10 000 osób otrzymało odszkodowania od firmy Chisso Corporation. Należy jeszcze wspomnieć o tym, że w roku 1965 w prefekturze Niigata doszło do podobnego przypadku zatrucia rtęcią, co później nazwano Niigata Minamata.

Kontakt
ul. Królowej Jadwigi 18, 85-231 Bydgoszcz
+48 732 242 007
Poniedziałek - Piątek 8:00 - 20:00
Linguapro © 2022 Wszystkie prawa zastrzeżone Development: www.advit.pl