Jest piękny dzień, świeci słońce, wieje przyjemny wiaterek. Umówiłeś się na spotkanie z przyjaciółmi, rodziną, kolegami z pracy, czy też sam chciałbyś spędzić miło czas rozkoszując się pysznym jedzeniem. Wybierasz znaną sobie lub zupełnie nową restaurację i pewnym krokiem zasiadasz przy stoliku. Kelner przynosi menu, a ty dokładnie czytasz opis każdej potrawy. Znajdują się tam...
JapońskiJedzenie z plastiku – shokuhin sanpuru (próbka żywności)
Jest piękny dzień, świeci słońce, wieje przyjemny wiaterek. Umówiłeś się na spotkanie z przyjaciółmi, rodziną, kolegami z pracy, czy też sam chciałbyś spędzić miło czas rozkoszując się pysznym jedzeniem. Wybierasz znaną sobie lub zupełnie nową restaurację i pewnym krokiem zasiadasz przy stoliku. Kelner przynosi menu, a ty dokładnie czytasz opis każdej potrawy. Znajdują się tam pozycje dobrze znane np. pierogi, steki, risotto itp. Jednakże tym razem postanawiasz wybrać coś zupełnie nowego. Na karcie nie ma zdjęcia, ale ponieważ masz dobrą wyobraźnię, wizualizujesz sobie swój przyszły posiłek. Mija krótsza bądź dłuższa chwila i na horyzoncie pojawia się… no właśnie co? Kiedy już twoje danie dotrze na stół, zastanawiasz się, czy aby na pewno nie pomylili zamówień. W twojej głowie zaczyna pojawiać się wiele myśli – Co to jest? Dlaczego wygląda inaczej niż myślałem? To powinno być takie małe? Po zapewnieniach kelnera, pozostaje ci jedynie zjeść swoje zamówienie i wyjść z restauracji z niesmakiem i smutkiem, że to jednak nie było to. Zawsze może być sytuacja jeszcze (być może) gorsza. Widzisz wielkiego hamburgera, zamawiasz go i zastanawiasz się, czy dasz radę zmieścić takiego kolosa. Odbierasz zamówienie i myślisz, że ktoś zrobił ci żart, bo przecież ta mini bułeczka nie wygląda jak hamburger ze zdjęcia.
Jak Japończycy poradzili sobie z tym niemałym problemem?
Otóż stworzyli plastikowe menu o nazwie 食品サンプル (shokuhin sanpuru), czyli „próbka żywności”. Wykonane jest z plastiku, wosku bądź żywicy i do złudzenia przypomina oryginał. Ma ono na celu zaprezentowanie klientowi oferowane potraw. Dzięki temu, wiemy, co zamawiamy i możemy także zobaczyć rozmiar danych produktów. Mimo, iż wykonane jest z plastiku, dania te wyglądają niesamowicie i od samego patrzenia zaczyna człowiekowi cieknąć ślinka. W ramach żartu można by podać takie pyszności przyjacielowi, bratu, mamie itp. i zobaczyć, czy przypadkiem nie próbują wbić swoich zębów w plastikowy makaron. Po raz pierwszy takie próbki pojawiły się w restauracjach (XX wiek). Nie były wtedy one tak popularne jak w obecnych czasach. Prawdopodobnie dlatego, że wykonywane były z parafiny, która bardzo blaknęła i zamiast zachęcać klientów wręcz odstraszała. Co ciekawe, plastikowe menu wykonywane są ręcznie na zamówienie restauracji, a ilość wariacji jest nieskończona. Na koniec najważniejsza rzecz. Ile takie cuda mogą kosztować? Za cały zestaw menu należy zapłacić średnio około 1 miliona jenów, czyli około 35 tysięcy złotych