JapońskiNajpopularniejsze dania kuchni japońskiej część 1

3 stycznia 2022

Sushi – to zdecydowanie najbardziej popularne japońskie danie. Przygotowywane jest z ryżu z dodatkiem octu, cukru i soli oraz dodatków w postaci wodorostów nori, ryb, warzyw, sezamu, chrzanu wasabi, sosu sojowego itd. To co odróżnia japońskie sushi od tych serwowanych w innych krajach, to przede wszystkim ryba, która musi być bardzo świeża. W Polsce korzysta się...

Sushi – to zdecydowanie najbardziej popularne japońskie danie. Przygotowywane jest z ryżu z dodatkiem octu, cukru i soli oraz dodatków
w postaci wodorostów nori, ryb, warzyw, sezamu, chrzanu wasabi, sosu sojowego itd. To co odróżnia japońskie sushi od tych serwowanych w innych krajach,
to przede wszystkim ryba, która musi być bardzo świeża. W Polsce korzysta się głównie z ryb mrożonych. Ponadto u nas głównie spotykaną rybą jest łosoś
i tuńczyk, a tam można spotkać niezliczoną ilość smaków. W Japonii popularne są bary kaitenzushi (jap. 回転寿司), gdzie goście zasiadają przy owalnym sushi-barze, a talerzyki z gotowymi kawałkami przesuwają się po specjalnej taśmie.
Po środku owego baru siedzi kucharz, który przygotowuje wszystko na oczach gości ze świeżych produktów. Kiedy zje się sushi z talerzyka, odkłada się go na bok i po całym posiłku zbiera talerzyki i idzie do kasy. Można powiedzieć, że te bary są takim japońskim fast food’em

 

Sushi dzieli się na kilka rodzajów:

a) nigiri – ryż w formie wydłużonej kulki na którym układa się kawałki ryby, owoców morza lub tamagoyaki (japoński omlet).

b) maki – najbardziej tradycyjny rodzaj sushi, czyli ryż z dodatkami owinięty wodorostami. Wyróżniamy futomaki (4-6 cm) i hosomaki (2-4 cm).

c) uramaki – maki odwrócone, czyli wodorosty nie są na zewnątrz, a w środku.

d) temaki – sushi w kształcie różków (fast food).

e) oshizushi – sushi prostokątne, przygotowywane w specjalnych foremkach zwanych oshibako.

f) chirashizushi – miska ryżu z dużą ilością surowej ryby. Ryż przygotowywany jest, tak jak do sushi – wilgotny i klejący. Ryba musi być oczywiście bardzo świeża. Wszystko to polewa się sosem sojowym wymieszanym z wasabi.

g) gunkanmaki – kształtem mają przypominać łódeczki.

h) unaginigirizushi – sushi z dodatkiem grillowanego węgorza.

i) temarizushi – najbardziej dekoracyjna odmiana o okrągłym kształcie. Przygotowywane są z okazji różnych festiwali.

j) inarizushi – wypełnione ryżem sakiewki z cienko krojonego tōfu, smażone na głębokim tłuszczu.

 

Sashimi (jap. 刺身) – japoński rodzaj serwowania surowego mięsa ryb, owoców morza oraz wołowiny, który polega na krojeniu mięsa w kostkę lub plastry
i podawaniu go z dodatkiem przypraw (wasabi, sos sojowy, ponzu). Bardzo często żywe ryby są zabijane na oczach klienta, który wówczas ma pewność, że ryba jest świeża. W Polsce najczęściej spotykanym sashimi jest kawałek ryby ułożony
na ryżu i takie coś również można spotkać w Japonii, jednakże bardziej popularne jest samo mięso.

 

Onigiri (jap. お握り– ryżowe kanapki o trójkątnym lub owalnym kształcie. Może je kupić w Japonii praktycznie wszędzie i cieszą się dużą popularnością. Często Japończycy zajadają się nimi na drugie śniadanie. Wersji smakowych jest nieskończenie wiele, ograniczyć nas może jedynie wyobraźnia. Jednakże,
te najpopularniejsze są z dodatkiem łososia, tuńczyka lub piklowaną śliwką. Można je spotkać w wersji „gołej” lub z dodatkiem wodorostów nori.

 

Ramen (jap. ラーメン) – zupa której podstawą jest bulion i makaron, a do tego mnóstwo najróżniejszych dodatków: mięso, jajka, daikon, kapusta, pędy bambusa, kukurydza, cebula, wodorosty, sezam itd. Nie ma jednego przepisu na bulion – jedni robią bardziej przejrzysty, inni z kolei bardzo gęsty, przypominający wręcz sos. Ramen może być łagodny lub ostry, mniej lub bardziej słony, z mięsem lub wegetariański czy też wegański. Danie to jest traktowane jako fast food
i Japończycy bardzo chętnie je jedzą po pracy lub szkole. Można także zakupić gotowy ramen w kubeczku, do którego potrzebujemy tylko wrzątku (porównywalny do naszych „zupek chińskich” ). Wyróżniamy 4 rodzaje ramenu:

-shio ramen – podobny do chińskich zup, gdzie podstawą jest lekki wywar przyrządzany na bazie mięsa kurzego. Podawany jest z drobiowymi pulpetami, kapistą pekińską, cebulą lub szczypiorkiem, porem i pędami bambusa.

-tonkotsu ramen – gotowany na wieprzowych kościach, więc jest to bardzo tłusta zupa. Podawany z wieprzowiną i niewielką ilością warzyw oraz sezamem.

-shōyu ramen – zupa przyrządzana z kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny, doprawiana sosem sojowym, co nadaje jej ciemny kolor. Podawana z jajkami gotowanymi na twardo, szczypiorkiem, wodorostami i pędami bambusa.
Często jest dość ostra, przez dodanie pieprzu syczuańskiego.

-miso ramen – zupa pochodząca z Hokkaidō, przyrządzana na bazie mięsa
z kurczaka i ryb z dodatkiem pasty miso (pasta z sfermentowanej fasoli), Podawana z cebulą, kapustą pekińską, kiełkami sojowymi, sezamem i czosnkiem.

 

Tenpura (jap. 天婦羅) – smażone na głębokim oleju kawałki warzyw, ryb
i owoców morza. Poszczególne składniki moczone są w panierce z mąki, wody, sody i jajek, a następnie smażone na złoty kolor. Można zajadać się tym daniem w takiej wersji lub z dodatkiem ryżu, świeżych warzyw, sosu sojowego, imbiru itd. Co ciekawe, danie to pochodzi z Portugalii.

Kontakt
ul. Królowej Jadwigi 18, 85-231 Bydgoszcz
+48 732 242 007
Poniedziałek - Piątek 8:00 - 12:00/ 16.00 - 20.00
Linguapro © 2024 Wszystkie prawa zastrzeżone Development: www.advit.pl