JapońskiNajpopularniejsze dania kuchni japońskiej część 2

17 stycznia 2022

Bentō (jap. 弁当) – pudełkowe jedzenie pochodzące z V wieku. Powstało kiedy mężczyźni wyruszali na polowania i zabierali ze sobą zapakowany ryż. Z czasem do pudełek zaczęto dodawać co raz więcej składników i w dzisiejszych czasach można powiedzieć, że bentō stało się małym arcydziełem. Znajdziemy w nim ryż, mięso, owoce morza, warzywa i pikle. Japończycy...

Bentō (jap. 弁当) – pudełkowe jedzenie pochodzące z V wieku. Powstało kiedy mężczyźni wyruszali na polowania i zabierali ze sobą zapakowany ryż. Z czasem do pudełek zaczęto dodawać co raz więcej składników i w dzisiejszych czasach można powiedzieć, że bentō stało się małym arcydziełem. Znajdziemy w nim ryż, mięso, owoce morza, warzywa i pikle. Japończycy przygotowują je wcześnie rano przed pracą lub szkołą. Niektóre elementy można przygotować dzień wcześniej wieczorem. Inni wybierają też opcje najłatwiejszą, czyli kupują gotowe pudełko w sklepie.

Okonomiyaki (jap. お好み焼き) – japońskie omlety z dodatkami. (Smaż, co lubisz). Najczęściej można je spotkać na malutkich stoiskach np. przy świątyniach. Kucharz przygotowuje je na naszych oczach ze świeżych składników. W omlecie może znaleźć się wszystko. Japończycy bardzo lubią polewać je różnymi sosami i posypywać płatkami bonito (wędzony i suszony tuńczyk).

Takoyaki (jap. たこ焼き) – kulki z ciasta z dodatkiem mięsa ośmiornicy, nadziewane na patyczki i sprzedawane głownie na fast food’owych stoiskach,
np. podczas festiwali.

Yakitori (jap. 焼き鳥) – potrawa z kilkusetletnią tradycją. Jest to grillowany szaszłyk drobiowy z dodatkiem sosu sojowego, cukru i sake.

Gyōza (jap. 餃子) – delikatne pierożki z aromatycznym nadzieniem, lekko podsmażane. Często podawane są jako przystawka w barach z ramenem. Można spotkać pierożki z mięsem, ale również i z samymi warzywami.

Tamagoyaki (jap. 卵焼き) – japoński omlet przygotowywany na specjalnej, kwadratowej patelni. Dodawany do wielu potraw lub jedzony w czystej postaci na śniadanie.

Udon (jap. 饂飩) – gruby, miękki makaron z mąki pszennej podawany często
w bulionie z dodatkiem tenpury. Jest też wersja smażona z dodatkami mięsnymi i warzywnymi. Bardzo popularny jest kakeudon podawany z bulionem
i krewetkami.

Soba (jap.蕎麦) – również makaron, tyle że gryczany, o pięknym ciemnym kolorze. Stanowi podstawę wielu japońskich potraw. Może być podawany
z bulioniem lub smażony, tak jak udon. Często zjadany z cienkimi kawałkami smażonego tōfu.

Kiritanpo (jap. きりたんぽ) – ryżowe szaszłyki pieczone nad ogniem, podawane z sosem lub jako dodatek do zupy. Istnieją dwie historie mówiące
o tym, jak powstało to danie. Jedni uważają, że wymyślili je drwale podczas pracy w lesie, a inni są zdania, że kiritanpo to dzieło matagi, czyli myśliwych polujących na niedźwiedzie. Tak czy inaczej, potrawa ta powstałą w trudnych, leśnych warunkach.

Fugu (jap. 河豚) – bardzo kontrowersyjny rarytas. Jest to ryba, która zawiera
w wątrobie, jajnikach i na skórze bardzo toksyczne substancje. Zjedzenie tychże substancji paraliżuje układ oddechowy, co prowadzi do śmierci. Jest 1200 razy bardziej toksyczna niż cyjanek. Przygotowywana jest na oczach klienta, przez wykwalifikowanego kucharza, który musi idealnie oczyścić rybę. Ci, którzy się odważyli na to danie, opowiadają o niesamowitych doznaniach smakowych, spowodowanych lekkim paraliżem ust.

Suszone ryby i owoce morza (jap. 干物, czyt. himono) – bardzo popularny przysmak, często podawany w formie przekąski. No bo kto by nie chciał wieczorem usiąść przed telewizorem, zrelaksować się i zajadać np. suszone kalmary.

Wołowina wagyu (jap. 和牛) – podobno najlepsza wołowina na świecie, pochodząca od krów hodowanych w mieście Kōbe. Można tam zjeść np. steka
z dodatkami ryżu i warzyw. Nie jest to tania potrawa, ponieważ kilogram mięsa kosztuje około 1000 zł. Skąd ta cena? Ze względu na specyficzny chód, w którym zwierzęta karmione są jedynie ekologiczną i certyfikowaną paszą. Ponadto, hodowcy każdego dnia biorą do ust sake i wypluwają je na krowę, rozpylając po całej powierzchni skóry. Następnie masują zwierzę, wcierając sake. Jeżeli to Was zdziwiło, to co powiecie na to, że krowy pojone są piwem, które sprawia,
że tłuszcz rozprowadza się równomiernie w tkance mięśniowej. Do tego puszczana jest muzyka klasyczna, która ma je zrelaksować. Podobno te zabiegi są kluczem do sukcesu idealnego mięsa.

Nattō (jap. 納豆) – potrawa przygotowywana ze sfermentowanych ziaren soi. Popularna od ponad 1000 lat. Ma charakterystyczny zapach i bardzo ciągnącą się i kleistą konsystencję. Mówi się, że albo się to kocha albo nienawidzi.

Miso (jap. 味噌) – gęsta pasta produkowana ze sfermentowanej fasoli
z dodatkiem ryżu, soli i drożdży. Używana jest w wielu daniach, np. w zupie miso shiru, której podstawą oprócz pasty jest bulion dashi (zrobiony z bonito
i wodorostów), Podawana jest z kawałkami tōfu, wodorostami i grzybami.
Co ciekawe, miso zjada się na śniadanie i większość Japończyków nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez niej, tak jak sporo osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez świeżej kawy.

Kontakt
ul. Królowej Jadwigi 18, 85-231 Bydgoszcz
+48 732 242 007
Poniedziałek - Piątek 8:00 - 12:00/ 16.00 - 20.00
Linguapro © 2024 Wszystkie prawa zastrzeżone Development: www.advit.pl