JapońskiPodział kuchni japońskiej

23 listopada 2021

Rodzaje dań podzielone ze względu na pochodzenie: Kuchnia japońska jest bardzo bogata i różnorodna, co za tym idzie, różni się w pod względem wykorzystywanych składników i sposobu ich przyrządzania, w zależności od rejonu. Poniżej krótka charakterystyka potraw z głównych wysp Kraju Wschodzącego Słońca. Hokkaidō – słynie ze świeżych owoców morza i ryb. Zimne wody otaczają...

Rodzaje dań podzielone ze względu na pochodzenie:

Kuchnia japońska jest bardzo bogata i różnorodna, co za tym idzie, różni się w pod względem wykorzystywanych składników i sposobu ich przyrządzania,
w zależności od rejonu. Poniżej krótka charakterystyka potraw z głównych wysp Kraju Wschodzącego Słońca.

Hokkaidō – słynie ze świeżych owoców morza i ryb. Zimne wody otaczają
tę wysuniętą na północ wyspę, co stanowi idealne środowisko do rozwoju morskiej flory i fauny. Jada się tam głównie kraby, małże, jeżowce, kalmary, ośmiornice, krewetki, łososie, śledzie, flądry, dorsze i wodorosty. Oczywiście wszystko z dodatkiem warzyw, ryżu, makaronu itp. Można powiedzieć, że ramen (zupa z dodatkami) jest specjalnością tej wyspy, a najczęściej przygotowuje się go z dodatkiem właśnie ryb i owoców morza, a także wodorostów, jajek gotowanych na twardo i nasion sezamu.

Honshū – jest to największa wyspa Japonii i dzieli się na 5 regionów: Tōhoku, Chūbu, Kantō, Kansai i Chūgoku, a każdy z nich słynie z unikatowych potraw.
W regionie Tōhoku można zajadać się zupą ichigoni z cienkimi plastrami ikry jeżowca oraz zupą jappajiru, która robi się z jelit ryb z dodatkiem warzyw. Sławny jest też tutaj gyutan, czyli język wołowy, zazwyczaj grillowany. Regiony Chūbu i Kantō słyną z sushi. W Kansai i Chūgoku można spróbować yudofu, czyli tofu duszonego w gorącej wodzie z wodorostami konbu. Popularne są również okonomiyaki z kapustą, mięsem i owocami morza, a także ryba fugu.

Shikoku – podstawą kuchni tej wyspy jest udon oraz tenpura.

Kyūshū – tutaj również można zajadać się świeżymi rybami i owocami morza
w postaci np. sushi. Jeśli chodzi o napoje, to dzięki dużej zawartości minerałów w czystej wodzie płynącej z gór, wyspa ta słynie z produkcji alkoholi. Uprawiana jest tutaj również zielona herbata, jedna z najlepszych w kraju. Najpopularniejszym daniem jest mizutaki (kurczak z warzywami gotowany
z bulionie, serwowany z sosem ponzu – z cytrusów).

 

Rodzaje dań podzielone ze względu na sposób ich przygotowania:
namasumono – potrawy podawane na surowo, nie poddawane obróbce cieplnej

nimono – dania gotowane. W skład tej grupy wchodzą: zupy (shirumono
i nabemono), dania gotowane na parze (mushimono) oraz potrawki z ryb, mięsa, owoców morza i warzyw (aemono)

teppanyaki – dania grillowane na specjalnym, podgrzewanym stole lub płycie (teppan)

yakimono – dania z ryb, owoców morza, mięsa i drobiu, pieczone na ruszcie lub podgrzewanym węglem drzewnym

agemono – dania smażone  w głębokim oleju, np. tempura

tsukemono – japońskie pikle, czyli warzywa marynowane lub poddane fermentacji mlekowej w celu ich dłuższego przechowywania

sunomono – sałatki przyrządzane z warzyw, ryb i owoców morza

gohanmono – potrawy z ryżu.

 

Kontakt
ul. Królowej Jadwigi 18, 85-231 Bydgoszcz
+48 732 242 007
Poniedziałek - Piątek 8:00 - 12:00/ 16.00 - 20.00
Linguapro © 2024 Wszystkie prawa zastrzeżone Development: www.advit.pl