JapońskiPotrawy z ryżu

30 lipca 2021

Japonia z całą pewnością kojarzy się z ryżem, a sushi jest potrawą, która zwykle jako pierwsza przychodzi nam na myśl, kiedy myślimy o tym kraju. W poniższym artykule dowiecie się, co jeszcze można wyczarować z ryżu Smacznego! 1. DONBURI Donburi (jap. 丼): czyli miska z ryżem i dodatkami; ze względu na ich rodzaje, dzielimy donburi...

Japonia z całą pewnością kojarzy się z ryżem, a sushi jest potrawą, która zwykle jako pierwsza przychodzi nam na myśl, kiedy myślimy o tym kraju. W poniższym artykule dowiecie się, co jeszcze można wyczarować z ryżu Smacznego!

1. DONBURI
Donburi (jap. 丼): czyli miska z ryżem i dodatkami; ze względu na ich rodzaje, dzielimy donburi na poszczególne dania:
• gyūdon (jap. 牛丼): ryż z wołowiną i cebulką dymką w słodkim sosie; często na wierzch dodawane jest surowe jajko.
• katsudon (jap. かつ丼): ryż z kotletem wieprzowym, jajkiem i warzywami; istnieją różne wariacje tego dania, np.: z sosem sojowym lub pastą miso.
oyakodon (jap. 親子丼): ryż z kurczakiem i jajkiem; czasami można też spotkać wersję z łososiem i ikrą. Co ciekawe, nazwa tego dania składa się z dwóch słów „oya” – rodzic oraz „ko” dziecko (plus „don” – miska). Tak więc jest to danie rodzica z dzieckiem, np. kurczaka z jajkiem lub łososia z ikrą
tekkadon (jap. 鉄火丼): ryż z surowym tuńczykiem; nazwa wywodzi się od słowa tekkaba (鉄火場), pokoju gier hazardowych, gdzie potrawa ta była serwowana od końca ery Edo do początków Meiji.
tendon (jap. 天丼): ryż z tempurą (smażone w cieście mięso, owoce morza lub warzywa) i warzywami.
• unadon (jap. うな丼): ryż z węgorzem, najczęściej grillowanym z dodatkiem sosu sojowego.

2. GOHANMONO:
Istnieją również potrawy zwane gohanmono (ご飯物), czyli dosłownie „rzeczy z gotowanego ryżu”. Ciekawostką jest fakt, iż słowo „gohan” (ryż) również oznacza „posiłek”. Dodając do niego słowo „asa” (jap. 朝) – ranek, „hiru” (jap. 昼) – południe oraz „ban” (jap. 晩) – wieczór, możemy stworzyć takie słowa, jak: śniadanie – asagohan (jap. 朝ご飯), hirugohan (jap. 昼ご飯) oraz bangohan (jap. 晩ご飯). A oto jakie potrawy znajdziemy w gohanmono:
• Chaahan (チャーハン): smażony ryż. Danie pochodzi z Chin, ale w Japonii jest również bardzo popularne. Różni się od wersji chińskiej tym, że jest delikatniejsze w smaku.
Karee raisu (カレーライス): ryż curry.
• Mochi (餅): „ciastka ryżowe” o ciągnącej fakturze przyrządzane z ubijanego gotowanego ryżu.
Sekihan (赤飯): kleisty ryż ugotowany razem z fasolą azuki, podawany głównie podczas urodzin, wesel i innych uroczystości.
• Tamago kake gohan (卵掛けご飯): popularne śniadanie składające się z ryżu i surowego jajka, które zostaje pomieszane z jeszcze gorącym ryżem; można do niego dodać sos sojowy, szczypiorek, glony i wiele innych dodatków.
• Ochadzuke (お茶漬け): ryż zalany gorącą zieloną herbatą lub wodą, podawany najczęściej z wodorostami, łososiem, ikrą lub wasabi.
• Onigiri (お握り): „ryżowe kanapki” o trójkątnym lub owalnym kształcie, z nadzieniem lub bez, zwykle owinięte z nori (wodorosty).
• Omuraisu (オムライス): gotowany ryż zawinięty w omlet.

3. OKAYU:
Okayu (jap. お粥): kleiki ryżowe, często łączone z cebulką, imbirem, łososiem lub umeboshi (japońską morelę marynowaną w soli). Wśród okayu można znaleźć:
• nanakusagayu (七草粥): kleik związany z nowym rokiem, jedzony siódmego stycznia podczas Festiwalu Siedmiu Ziół.
• zōsui (雑炊): zupę ryżową gotowaną na lekkim warzywnym lub rybnym bulionie z dodatkiem sosu sojowego lub pasty miso i podawaną z mięsem, owocami morza, jajkiem lub warzywami.

Kuchnia japońska ze względu na bogactwo składników i sposobów ich przygotowywania, to obszar niezwykłych kulinarnych doświadczeń o których można pisać bez końca

Autor: Sandra Jaworska

Kontakt
ul. Królowej Jadwigi 18, 85-231 Bydgoszcz
+48 732 242 007
Poniedziałek - Piątek 8:00 - 12:00/ 16.00 - 20.00
Linguapro © 2024 Wszystkie prawa zastrzeżone Development: www.advit.pl