Zarówno w Polsce, jak i w Japonii nastały przyjemne, ciepłe dni (oczywiście nie licząc morderczych upałów ). W związku z tym chętnie sięgamy po konkretne produkty spożywcze. Z tego artykułu możecie dowiedzieć się, co chętnie jadają Japończycy, kiedy termometry wskazują wyższe temperatury. Sakura (jap. 桜, wiśnia) – od wiosny panuje istny szał na potrawy barwione...
VariousMenu na cieplejsze dni

Zarówno w Polsce, jak i w Japonii nastały przyjemne, ciepłe dni (oczywiście nie licząc morderczych upałów ). W związku z tym chętnie sięgamy po konkretne produkty spożywcze. Z tego artykułu możecie dowiedzieć się, co chętnie jadają Japończycy, kiedy termometry wskazują wyższe temperatury.
Sakura (jap. 桜, wiśnia) – od wiosny panuje istny szał na potrawy barwione lub doprawiane kwiatami wiśni. Jednymi z popularniejszych są sakuramochi (jap. 桜餅), czyli ryżowe ciasteczka o pięknym, różowym kolorze. Kwiaty wiśni dodawane są wszędzie tam, gdzie się tylko da, np. do lodów, koktajli, ciastek, batoników, żelek, wszelakich deserów i napoi.
Ichigo (jap. 苺, truskawka) – na truskawki popyt jest już od Świąt Bożego Narodzenia, kiedy to wszyscy pieką lub kupują ciasta świąteczne z truskawkami. Od wiosny natomiast truskawki pojawiają się w wielu słodyczach, np. ichigodaifuku (jap. 苺大福), czyli klusek nadziewanych pastą z fasoli i całych truskawek.
Ume (jap. 梅, śliwka) – dojrzewają latem, ale już od wiosny można je spotkać w ciastach, dżemach i słynnych japońskich alkoholach – umeshu (jap. 梅酒).
Takenoko (jap. 竹の子, pędy bambusa) – dodawane są np. do zup, ryżu lub piklowane i zamykane w słoikach.
Harukyabetsu (jap. 春キャベツ, młoda „wiosenna” kapusta) – spożywana na surowo w postaci surówek, a także jako główna część dania o nazwie okonomiyaki (jap. お好み焼き), czyli placuszków zrobionych z kapusty i ciasta.
Nanohana (jap. 菜の花, kwiaty rzepaku) – najczęściej podawane jako jeden ze składników tenpury (jap. てんぷら), czyli panierowanych kawałków warzyw, owoców morza itp. i smażonych w głębokim tłuszczu, a także jako karashiae (jap. 辛子和え), czyli gotowane kwiaty polane sosem musztardowym.
Shinjagaimo (jap. 新じゃが芋, młode ziemniaki) – cenione za swój delikatny smak i soczysty miąższ. Chyba każdy lubi młode ziemniaczki, szczególnie z mizerią
Soramame (jap. 空豆, bób) – tak jak u nas, ugotowany w osolonej wodzie i jadany jako samodzielna przekąska, ale może być również dodawany do wielu dań.
Zenmai (jap. ゼンマイ, długosz japoński – rodzaj paproci) – młode listki gotuje się w wodzie doprawianej sosem sojowym, cukrem i octem.
Suika (jap. 水瓜, arbuz) – Japończycy nie wyobrażają sobie lata bez zimnego, soczystego arbuza Co ciekawe, w Japonii można znaleźć specjalnie hodowane, kwadratowe arbuzy.
Tai (jap. 鯛, dorada) – nazwa tej ryby pojawia się w daniu o nazwie taiyaki (jap. たい焼き). Są to ciasteczka w kształcie ryby, nadziewane pastą ze słodkiej fasoli, czekolady lub różnych kremów.
Smacznego!