Dania jednogarnkowe, czyli nabemono (鍋物), są bardzo popularnymi potrawami w Japonii. Słowo nabemono składa się z „nabe” (鍋), czyli garnek oraz „mono” (物), czyli rzecz. Dosłownie „rzeczy w garnku”. Większość z tych potraw to gulasze i zupy podawane w chłodniejsze dni. Podgrzewane są na stole za pomocą przenośnych kuchenek, dzięki czemu goście mogą wybierać z...
JapońskiDania jednogarnkowe – nabemono

Dania jednogarnkowe, czyli nabemono (鍋物), są bardzo popularnymi potrawami w Japonii. Słowo nabemono składa się z „nabe” (鍋), czyli garnek oraz „mono” (物), czyli rzecz. Dosłownie „rzeczy w garnku”. Większość z tych potraw to gulasze i zupy podawane w chłodniejsze dni. Podgrzewane są na stole za pomocą przenośnych kuchenek, dzięki czemu goście mogą wybierać z garnka ulubione składniki popijane wywarem. Metoda ta sprawdza się przy rodzinnych obiadach lub spotkaniach z przyjaciółmi, które trwają dłużej, a jedzenie dzięki temu nie stygnie.
Popularne potrawy nabemono:
1) schabu-shabu (しゃぶしゃぶ) – gorący kociołek pełen cienko pokrojonej wołowiny, warzyw i tōfu. Kęsy zanurzane są w sosie na basie sosu sojowego lub oleju sezamowego.
2) monotsunabe (物積鍋) – danie przygotowywane z wołowych lub wieprzowych flaków. Jest dosyć tłustą potrawą.
3) chirinabe (ちり鍋) – gorący kociołek pełen warzyw i ryb.
4) chigenabe (チゲ鍋) – potrawa z mięsem i owocami morza w towarzystwie warzyw i koreańskiej pasty gochujang, na którą lepiej uważać, ponieważ jest bardzo ostra
5) torinabe (鳥邊) – kociołek z kurczakiem, warzywami i smażonym tōfu.
6) imoni (芋煮) – zupa na bazie ziemniaków i mięsa, spożywana głównie jesienią.
7) sukiyaki (すき焼き) – rodzaj dania jednogarnkowego, w którym znajdują się cieniutkie plasterki mięsa (głównie wołowiny) oraz warzywa krótko duszone na patelnie w zalewie z bulionu dashi i sosju sojowego. Wszystko to maczane jest z rozbełtanym jajku.
Dania gotowane lub duszone, czyli nimono (煮物, gotowane na bazie bulionu dashi, w którym znajdzie się również alkohol ryżowy shōchū i sos sojowy. Samo słowo oznacza „ni” (煮), czyli gotować oraz „mono” (物), czyli rzecz. Dosłownie „gotowane rzeczy”.
Popularne potrawy nimono:
1) oden (おでん) – danie składające się z jajek gotowanych na twardo, tōfu, i placków rybnych duszonych w bulionie dashi z sosem sojowym.
2) kakuni – jest to boczek duszony w sake i sosie sojowym z dodakami rzodkwi daikon i jajkami na twardo.
3) nikujaga (肉じゃが) – gulasz z ziemniakami, wołowiną i cebulą. Wszystko jest długo gotowane w sosie na bazie sosu sojowego. Danie to zostało stworzone w XIX wieku przez kucharzy Imperialnej Marynarki Japońskie.
4) kinpira (金平) – grupa dań smażonych i gotowanych, zawierających np. warzywa korzenne, wodorosty, tōfu, gluten pszenny i mięso (kurczak, wołowina, wieprzowina).
5) nizakana (煮魚) – czyli ryba gotowana w słodkim sosie sojowym.
6) sōki (ソーキ) – danie z prefektury Ōkinawa. Są to duszone żeberka wieprzowe, podawane z makaronem gryczanym.
7) misoni (味噌煮) – ryby, a czasami warzywa, gotowane w bulionie dashi paście miso.
Smacznego!